Thursday 4 June 2009

Пеперуда

Беше от ония утрини, когато слънцето пръска топлина навсякъде още от най-ранни зори. Един славей нарушаваше мъртвата тишина на природата, а от време на време и щурецът се обаждаше. Тревата беше още оросена и натежалите капки лъщяха от слънчевите лъчи. Природна идилия!

Всичко изглеждаше спокойно, но всъщност не беше ... една красива пеперуда щеше да загърби пашкула си. Мъчеше се с все сила, за да се освободи от оковите на този пашкул - искаше свободата си, искаше да литне високо в небето, да кацне по красивите, ароматни цветя. И всичкото това един мъж го наблюдаваше. Стана му жал за горката пеперуда - така се мъчеше... Помисли. Реши да й помогне. Протегна ръка към пашкула, разкъса го и пеперудата се освободи. Но не стана така, както се очакваше - тя не литна, а буквално се влачеше по земята. Крилата й не бяха толкова силни, та да могат да вдигнат тежкото тяло. Така си и остана цял живот - без сила в крилете. Ако се беше освободила без чужда помощ, те щяха да заякнат, а тя щеше да танцува сега от цвят на цвят. Тя не го беше заслужила и именно това бе причината за това нещастие, макар виновен да беше човекът, който й помогна.

Така е и с хората. Например, ако решите всеки път да напишете домашното на детето си, то никога няма да се научи да си го пише само. И ще дойде ден, когато Вас няма да Ви има и тогава детето ще е безпомощно и "без криле". Не казвам да не помагате, но винаги дайте възможност и на детето да пробва, дори и понякога да греши - "Хората се учат от грешките си".

Не бъдете зависими от някого - винаги е най-добре, когато човек сам постига нещо. Удовлетворението, което носи собственният успех, е много ценно за нас самите, защото именно тогава се чувстваме силни, можещи, полезни - с една дума: удовлетворени!

Животът е цял низ от спадове и върхове. Най е добре, когато сме на върха, но е още по-добре, когато падайки долу, да можем сами да се издигнем, да не се откажем и се изправим пред всякакви трудности. Бъдете смели! Освободете се от своя пашкул и се устремете към синьото небе! Доловете мелодията на вятъра и танцувайте по цветята! Бъдете красива пеперуда с красиви криле! Успех!

0 коментара: