Saturday 6 June 2009

Любопитни факти от живота на известни личности

- Шилер много обичал аромата на гнили ябълки и затова винаги държал няколко в чекмеджето си, за да се вдъхнови. 
- Байрон пък държал на масата си солница.
- Петко Славейков предпочитал каничка вино и горнооряховски суджук. 
- Димитър Талев ни напомня, че когато пишем, душата ни трябва да е чиста - той обичал на бюрото му да има бяла роза.
- Писателят Чарлз Дикенс винаги спял с главата на север. 
- Ги дьо Мопасан, Александър Дюма, Шарл Гуно и много други деятели на културата подписали знаменития протест срещу... "загрозяването на Париж с Айфеловата кула". 
- Древногръцкият поет  Анакреон (6 в. пр.н.е.) се задавил с гроздова семка и умрял.
- Според легендата, прочутият древногръцки драматург Есхил, пък умира на място от хвърлена на главата му костенурка. Понеже бил плешив, летящ отгоре орел помислил главата му за камък и пуснал костенурката, която държал в ноктите си.
-  Хемингуей твърди за себе си, че именно той е популяризирал Блъди Мери в Хонк Конг. Също така той е бил член или може би председател на неправителствена организация, която имала за цел да обменя и популяризира рецепти за коктейли. 
- През 1891 г.  импресионистът Моне спечелил 100 000 франка от френската национална лотария и така си осигурил средства за четки и боички, и се отдал на спокойно импресионистично съзерцаване на света.
- Салвадор Дали вкусвал живота по неповторим начин. Щом се отегчал от живота, се разхождал в градината си на върха на скалите. Избирал идеална праскова, затоплена от слънцето, хващал я в ръка и се възхищавал на златистата й обвивка. След това отхапвал от нея само веднъж. Устата му се изпълвала със сладък сок. Вкусвал бавно. После изплювал отхапаното и хвърлял прасковата в морето. Смятал, че това е идеалният миг и е получил от него повече, отколкото ако изяде цяла кошница праскови.
- В последната година от живота си руският писател  Николай Гогол изпада в тежка депресия и през 1852 умира, след като се е подложил на пост и лишения.
- Гласната “е” е най-употребяваната гласна в английския. Искайки да докаже, че тя не е непременно необходима, писателят Ърнест Винсънт Райт, написва роман от 267 страници – “Гадсби”, без да използва “е”. Романът бил граматически правилен, но струвал на автора много усилия, подбор на времето, замяна на думи и т.н. Така например, за да избегне съчетанието “Thanksgiving turkey“ (съдържащо “е”), Райт пише “holiday bird”. Умира през 1939 г, в деня на публикуването на романа.
- Хемингуей, преди да започне да работи е подострял по една камара моливи (пишел е прав, поради раняване в гърба при самолетна катастрофа). 
- Балзак е ставал в полунощ, пишел до 8 ч. сутринта, хапвал за половин час, след това пак пишел до 5ч.  следобед, вечерял и лягал да спи до полунощ.
- Александър Дюма е смятал за немислимо да пише есетата и дидактическите си творби на друга хартия освен розова. Романите си, пък, пишел задължително на синя, докато поемите – на жълта хартия.
- Юго е отишъл може би най-далеч в манията си за самодисциплина. Той нареждал на слугата си да вземе всичките му дрехи, да ги отнесе някъде извън дома и да не се връща, преди точно указан от писателя час, през което време той творял.
- Измежду първите писатели “прегърнали” пишещата машина са Зигмунд Фройд и Марк Твен. В действителност, точно Твен е първият автор написал целия си ръкопис на пишеща машина – и това е  шедьовърът “Приключенията на Том Сойер”.
- Легендата разказва, че Едгар Алън По е бил изключен от Военната академия “Уест Пойнт” през 1830 г., поради явяването му на парад гол, само по колан и ръкавици. Инструкциите за парадна униформа тогава изрично нареждали “бял колан, бели ръкавици и оръжие”. По, възприел всичко буквално – надянал пушката през рамо, сложил си белия колан и белите ръкавици и нищо друго…
- Шели, заедно с жена си- Мери Шели - автор на готически новели и романи - си устройвали нощни забавления в разни изоставени замъци, плашели се, организирали си всевъзможни страховити изживявания, за да привлекат вдъхновението... Плод на това е "Франкенщайн".
- Франсоа Волтер е първият западноевропейски интелектуалец, изкарвал прехраната си и дори забогатял чрез писане. 
- Вагнер композира по червен халат.

0 коментара: