Tuesday 23 June 2009

Здраве от плода на боговете

Още от дълбока древност маслината е свързана с живота на хората от Средиземноморието. Тогава тя става известна като плода на боговете. Употребявала се като подправка в кулинарията и в козметиката, като много ценно средство за поддържане на кожата. Малко по-късно римляните намерили още едно приложение, а именно като лекарство.

Маслиновото дърво се смята за вечно. Първите 5-8 години то не ражда плодове. Развива се чак след 20-тата година, а най-богата реколта дава между 35-150 години. Средната продължителност на това дърво е 300-600 години. А съществуват и маслинови дървета, за които се смята, че са над 1000 години. При прибирането на реколтата, ръчното бране на маслините се смята за най-добрия метод, защото то гарантира целостта на плода, следователно и високото качество на зехтина. Традиционният метод на производство е следният: след като се оберат, маслините се пренасят в маслобойна, където се складират за не повече от 2 денонощия. Измиват се и се отделят от листата, след което се смилят между големи каменни плочи до превръщането им в каша. Кашата се пресова и към нея се добавя вода и така получената смес преминава през машини, които филтрират утайката, водата и зехтинът се отделят. Процесът е натурален изцяло - към маслините не се добавят никакви други съставки, освен по-горе споменатата вода.
Хипокрит нарича зехтина: "великото терапевтично средство". В Древна Гърция хората са го използвали за лечение на рани, безсъние, морска болест, холера и язви. Вярвали са, че зехтинът забавя процеса на стареене на мозъка, вътрешните органи и тъканите. Гърците са използвали зехтина и като разкрасително средство за омекотяване и овлажняване на кожата.
Зехтинът, за разлика от други мазнини, ни предпазва от редица фатални болести, като атеросклероза и инфаркт. Той е с много голямо съдържание на антиоксиданти - витамините А и Е, които спомагат за неутрализирането на причиняващите рак свободни радикали в организма ни. Понижава холестерола, а това води до подобряване на кръвообръщението, понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Също така ни предпазва от рак на гърдата и остеопороза. Помага и за нормалното функциониране на храносмилателната система.
Зехтинът наистина заслужава да бъде наричан "храната на боговете", защото хубавият и качествен зехтин ще Ви накара да се чувствате в блестящо здраве.

0 коментара: