Tuesday 19 May 2009

Най-скъпото съкровище

Младо семейство, имащи едно малко детенце - момиченце - решили да си купят нов телевизор. Обаче само след една седмица изникнал проблем и повикали техник. Той отворил телевизионната кутия и с голямо учудване открил, че там има малки залъчета хляб. Бащата като видял това, ядосано попитал малката си дъщеря: 

- Ти ли направи това?
- Да... 
- Но защо? Нямаше ли къде другаде да играеш? 
- Но татко...аз исках да помогна! 
- Как да помогнеш? На кого? Не виждаш ли, че само вредиш - сега трябва да платя на техника дузина пари. 
- Татко, аз помогнах на болните и гладните деца по света. Всеки ден ги дават по телевизията - дори има деца, които умират от глад. Аз исках да споделя моята храна с тях,...за да не умират. Иначе нали после, когато те отидат на небето, майките и бащите им ще плачат. Затова татко... Бащата нямал думи! Със сълзи на очите прегърнал малкото си ангелче и й казал, че се извинява за глупавата постъпка и че я обича повече от всичко на света.
Децата са нашето богатство! Те не заслужават нищо лошо - нито да гладуват, нито да ходят окъсани, нито нищо лошо.Те са ония ангелчета, които дават смисъл на живота ни... 
Обичам всички деца - няма значение дали е българче, ромче, негърче или каквото и да е. Те са ония светли създания, които нямат никаква вина за нищо. Те са чисти! И има нещо свръхестествено в тях. Понякога дори си мисля, че не са хора. И единствено и само от нас зависи какви ще бъдат тези деца след време... Зависи от теб, от мен, от родителите, от обществото, от учителя... И ако искаме да бъдат истински хора - добри, състрадателни, помагащи, весели, запазили най-святото от детските години, трябва да положим усилия - усилия да се грижим за тях по-добре, дори да не са нашите биологични деца; усилия да се чувстват по-добре; усилия за постигане на всичко най-хубаво . И ако някой, който има дете, Ви каже, че е беден, значи Ви е излъгал: децата са най-голямото богатство, най-скъпото съкровище! Пари се изкарват - понякога лесно, понякога трудно и така се харчат, но спомените, игрите, усмивките на децата не могат да се заменят за нищо на света. 
Аз все още нямам собствени деца, но имам чувството, че съм майка на всички деца по света, защото ги обожавам и искам най-доброто за тях! Виждала съм и съм работила с най-различни деца: весели, тъжни, болни, инвалиди и т.н. И всички са еднакви - всички те търсят обич, внимание, нежност ... Дайте им го! Не ги лишавайте от това - никоя играчка, колкото и скъпа да е тя, не може да замени това, да бъдете заедно и да ги радвате. 
Децата са съкровище - истинско, незаменимо и безценно! Те са любов! Те са нежност! Те са смисълът на живота ни... 

2 коментара:

Z.Yordanova said...

Пожелавам ти да имаш и собствени деца! Аз също години съм работила с деца и когато се докосваме до техния свят, това променя и нашия. Нека бъдем като децата...

Розичка said...

Благодаря ти много! Лек и усмихнат ден! :)