Sunday 24 May 2009

"Хортън"

"По средата на май, в най-горещия ден,

 в най-дълбокия вир, в този хлад най-блажен,
 в този рай, по-познат като джунглата Нуул,
 Хортън слонът дочу странен, тихичък шум..."
 С този забавен текст писателят Доктор Зеус започва един от най-необикновените си разкази. Сега, след дълго време от публикуването на този разказ, създателите на "Ледена епоха", го съживяват по един невероятен начин. 
Филмът ни представя един находчив слон на име Хортън, който един ден случайно чува вик за помощ, идващ от малка прашинка, която се носи из въздуха. Скоро след това Хортън разбира, че тази мъничка прашинка подслонява цял един град на име Хувил, който е обитаван от микроскопични човеченца, които даже си имат и кмет. Въпреки многобройните обиди и присмех от страна на съседите и приятелите си, Хортън решава да запази прашинката. Той вярва, че "всеки е важен, дори да е малък".
 Той се опитва да обясни на всички, които не му вярват, че : "Ако пътувате в космоса, погледнете надолу, където живеем ние, щяхме да приличаме на прашинка". Той успява да се "свърже" с кмета на малкото градче Хувил и му обещава, че ще намери сигурно място за прашинката. Той дори си има мото: "Слонската дума тежи сто процента".
 След дългия път, който изминава с прашинката, изпълнен с много предизвикателства, Хортън намира сигурно място за приятелчетата си от Хувил.
 Това е един хубав филм, който ни доказва, че съществува и добро на този свят и че "всеки е важен, дори да е малък".

0 коментара: