Thursday 25 December 2008

Тестовете на живота

Вървя по прашните познати улици и наблюдавам хората. Всички са различни! Едни ми се усмихват, други ме гледат намръщено, трети - сърдито, тъжно... Виждам едно дете. Гледа ме с най-топлите сини очички на земята. Но защо някои хора са нещастни?

Всъщност е много простичко: част от тях не са се справили с тестовете на живота - най-трудните, най-много на брой тестове може би. Тестове, които трябва да ги решаваме всеки Божи ден. Тук няма оценка - има само щастие и нещастие. Тук не знаеш предварително въпросите, не знаеш отговорите...Няма кой да ти покаже пътя до верния отговор, освен сърцето. Твоето сърце! То те води. Разкъсва мрака в душата ти! Изгрява слънце, осветлява пътя, който трябва да извървиш, за да стигнеш до правилния отговор. Но защо понякога не му вярваш? Нима имаш съмнения? Защо се луташ в търсене на истината, знаейки дълбоко в себе си, че именно сърцето ти е голямата истина. Правилният отговор! Щастието е там, където е сърцето ти.

Животът е най-големият тест! Ти избираш кой отговор да посочиш. За мен има само две алтернативи - да бъдеш щастлив или не?! От теб зависи! Не ми казвай, че не можеш! Щастието можеш да го откриеш навсякъде: в погледа на чайката, в морския бриз, в усмивката на слънцето, в аромата на цветята... Щастието се крие зад всеки ъгъл. Можеш да го откриеш в невинните детски очи; по небосклона с хилядите звезди; можеш да го откриеш дълбоко в сърцето си! Надзърни палитрата с цветове през някое облаче и щастието се крие там. Освободи душата си - пусни я на воля! Догони вятъра! Обичай! Бъди себе си! Това е правилният отговор и не греша! Знам го! Сърцето ми подсказва, че е така, а то никога не ме е лъгало. Сърцето е истинският пътеводител към щастието.

Не си трови душата със злоба, омраза - те ще те хвърлят в една безкрайна мъгла и там ще се изгубиш. Ще загубиш себе си; ще загубиш душата и сърцето си. Не позволявай! Животът е прекалено кратък, за да се изгубиш. Загради отговор Щастие. Разчупи леда в душата си; посей милиони слънчогледи, които да поникнат за секунди и да разпръснат наоколо любов и светлина. Захвърли малко звезден прах, като някоя вълшебна фея и тогава ще си открил точният път към точния отговор.

Не се страхувай - изхвърли боклуците от душата си, те ти тежат, мъчат те. Усмихни ми се! Подари ми тази своя усмивка. Замени тази пуста виелица, този мраз и хлад в душата си с цветна пролет. Наблюдавай цветята; заслушай се в песента на птичките - толкова много любов има там. Бъди раздавач на щастие, топлина и обич. Моля те, не бъди цвете без аромат, смях без звук, искра без блясък, живот без въздух, музика без ноти, слънце без небе...

Колкото и много да са на брой тестовете на живота, колкото и разнолики да изглеждат те, в крайна сметка сами се убеждаваме в това, че заставаме на един и същ кръстопът и се чудим кой път да изберем - пътят към щастието или пътят към нещастието. Това е въпросът: кой път? Аз не мога да ти кажа точно кой - послушай сърцето си, то е най-верният ти пътеводител. Единствено и само то знае отговора и никой друг!

0 коментара: